donderdag 2 augustus 2012

Surinaamse Curaçaose Helen Kamperveen wordt oud in Nederland


Pom of pastechi? Wan steef' kaseko of een swingende tambu? Wat is de ware identiteit van Surinaamse Antillianen of - zo je wil - Antilliaanse Surinamers? Velen wonen in Nederland, maar zijn opgegroeid op Curaçao, terwijl hun ouders uit Suriname komen. Of andersom. In deel drie actrice Helen Kamperveen-Lochem.
Kamperveen woont in een mooi huis met zwembad in Paramaribo. Ze is geboren op Curaçao en verhuisde op 14-jarige leeftijd via Suriname naar Nederland. Veel later ontmoette ze tijdens een vakantie in Suriname haar 'liefde uit Amsterdam' Johnny Kamperveen. Na hun huwelijk in 1972 verhuisden ze een paar keer op en neer. De Decembermoorden in 1982 waren aanleiding om langere tijd in Nederland te gaan wonen.
De Decembermoorden hebben een groot deel van haar leven bepaald. De familie Kamperveen werd zwaar getroffen, omdat hun radiostation ABC kritisch was op het militaire regime. De vader van Johnny werd bij de moorden geëxecuteerd. "We dachten in Suriname oud te worden en toen opeens woonden we weer in Amsterdam."
Surinaamse Curaçaose
Nadat ze in 1996 weer in Suriname was gaan wonen (Johnny was al eerder gegaan) bezoekt ze elk jaar Curaçao. "Dat is een soort thuiskomen." Inmiddels is Johnny overleden en Helen weet niet of ze nu in Suriname blijft wonen. "Ik ben een koninkrijksvertegenwoordigster. Curaçao trekt nog steeds, Suriname is een heerlijke plek en in Amsterdam voel ik me erg thuis." Een Surinaamse Curaçaose noemt ze zichzelf.
Als actrice heeft ze veel in Nederland en op Curaçao gewerkt. Nu heeft ze een jeugdtheaterschool in Paramaribo. "Ik draag over wat ik weet van toneelspelen." Dat de toenmalige militaire leider Desi Bouterse president is geworden vindt ze moeilijk, maar dat is op een democratische manier gebeurd. "Ik ben democraat in hart en nieren." Dus legt ze zich erbij neer.
Helen Kamperveen- Lochem

Ze spreekt beter Sranantongo dan Papiaments, maar op Curaçao probeert Helen haar omgeving te dwingen Papiaments tegen haar te spreken. Ze kan moeilijk kiezen tussen beide culturen, zoals bij het eten en de muziek. "De Curaçaose muziek vind ik over het algemeen beter. Heerlijk om op te dansen." Maar de kaseko spreekt haar zeker ook aan.

Oud worden

Kamperveen denkt zeker nog te verhuizen naar Nederland. "Ik ben er weer aan toe." Maar ook dat is niet voor altijd. "Ideaal lijkt me om van twee werelden te genieten." Haar familie woont in Amsterdam en daarom is ze daar graag, maar na een paar jaar kan dat weer omslaan. Uiteindelijk denkt ze toch in Nederland oud te worden, vanwege de familie: "Je hebt op een gegeven moment de mensen om je heen nodig."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten