vrijdag 4 mei 2012

Ontbijt


"De belangrijkste maaltijd van de dag"


Na een lange nacht slapen, heeft ons lichaam behoefte aan nieuwe energie. De energie van onze laatste maaltijd is al opgebruikt. Door niet te ontbijten, lopen we bovendien belangrijke voedingsstoffen mis, die later op de dag moeilijk aan te vullen zijn. Regelmatig ontbijten helpt ook om het gewicht op peil te houden. Verder heeft ontbijten een positieve invloed op intellectuele prestaties, vooral bij kinderen. De beste manier om de dag te beginnen, is dan ook het nuttigen van een goed ontbijt.

                                                                 Een goed ontbijt



Waarom ontbijten?
Mensen die hun ontbijt overslaan, hebben vier keer zoveel kans om dikker te worden dan mensen die 's morgens wel eten. Ontbijten schudt je spijsvertering wakker. Het ontbijt is de eerste maaltijd voor de dag, je pompt jezelf met een goed ontbijt weer vol met energie. De hele nacht heb je niets gegeten en ben je dus veel energie kwijt geraakt. Zie het als een auto. Na een lange autorit is er geen brandstof meer in de tank, dus moet er  opnieuw getankt. Met een goed ontbijt zul je merken dat je de dag met meer energie zult beginnen. Daarnaast is een goed ontbijt de perfecte manier om te voorkomen dat je lekkere en ongezonde snacks gaat eten overdag. Als je de dag begint met een goed ontbijt, zul je betere prestaties halen op school of op je werk. Je kunt je ook beter concentreren dan iemand die niet heeft ontbeten.

Geen nieuwe energie
Mensen die niet of nauwelijks ontbijten, krijgen in de loop van de voormiddag last van futloosheid en concentratieproblemen. Ze voelen zich slap en hebben het gevoel dat ze nergens meer energie voor hebben. Dit is logisch, want als je 6 uur ’s avonds voor het laatst iets heb gegeten en je eet pas weer rond de middag, dan is je lichaam 18 uur lang verstoken van energietoevoer.

Goed ontbijt
Een gezond ontbijt bestaat in de eerste plaats uit (volkoren)brood of een ander volkoren graanproduct (zoals Brinta). Ook een kom ontbijtgranen met melk en een glas fruitsap zonder toegevoegd suiker is een goede keuze, een schaal cornflakes of havermout met melk erdoor kan ook. Belangrijk is te kijken hoe het ontbijt wordt gegeten, dan kan er een goede vergelijking of keuze gemaakt worden. Er zijn talloze combinaties te bedenken voor een goed ontbijt. Mocht je het ontbijt dan te veel vinden, kun je ook een paar uur na het ontbijt een stuk fruit nemen en het in de ochtend overslaan. Zo worden de verschillende maaltijden verdeeld over de hele dag. Als je graag zoetigheid op brood hebt in plaats van kaas of vleeswaren, dan zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. 

Het voordeel van ontbijtgranen
Het voordeel van ontbijtgranen en de manier waarop het gegeten wordt (met melk) is dat het niet alleen energie levert, maar ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat personen die ontbijten met verrijkte ontbijtgranen een hogere vitaminen- en mineraleninname hebben. Veel ontbijtgranen zijn laag in (verzadigd) vet. En ontbijtgranen zijn kant-en-klaar dus snel en gemakkelijk. Ontbijtgranen met suiker leveren extra koolhydraten op en misschien is dat nou net niet wat je hebben wil. Sommige mensen hebben wel wat suiker nodig om op gang te komen. Een gezonder alternatief is om wat schijfjes papaja toe te voegen aan je ontbijtgranen.
Een goed ontbijt bevat graanproducten (brood), halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere melksoorten), kaas (bij voorkeur 20+ of 30+) en magere vleeswaren en fruit. Voor tips over welk soort broodbeleg u het beste kunt kiezen kunt u naar de website van voedingscentrum.

Kinderen
Voor kinderen is ontbijten extra belangrijk. Door de groei en ontwikkeling van hun lichaam en hersenen hebben ze goede voeding nodig. Als ze niet ontbijten, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische problemen en gedragsproblemen. Volgens een aantal onderzoeken zijn kinderen die regelmatig een ontbijt eten, minder vaak ziek en blijven ook minder vaak thuis van school. 


Hoe maak ik een Smoothie

Smoothie
Voor degene die het zo gezond en licht mogelijk willen aanpakken ’s morgens, is de smoothie een goed alternatief. Zo’n ontbijt lijkt veel tijd te kosten, maar dat hoeft niet. Zet voor het slapen gaan je melk klaar in de ijskast, snij je manja of bacove in slijsjes, zet de smaakstof (suiker of vanille) en de blender gereed. Na de wekker gewoon alles in de blender doen, als je uit bad komt staat je gezond ontbijt klaar. 


Eet smakelijk en vooral gezond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten