donderdag 10 mei 2012

Vlotte babbel in journalistiek niet voldoende


Paramaribo - Hoewel groentjes in het vak Journalistiek een vlotte babbel hebben, is het heel belangrijk dat ze en training basisjournalistiek volgen. Dit zal ertoe leiden dat mediawerkers de gemeenschap van betrouwbare informatie kunnen voorzien.

“Het is goed als je personen aantrekt met een vlotte babbel, maar als ze geen inzicht hebben over journalistiek, zal je dit merken in de berichtgeving”, weet Jane Kolf-Bergraaf, voorzitter van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).


dWT foto/Stefano Tull
Cursist Euodia Linger bekijkt haar certificaat dat ze ontving van Indra Dwarkasingh, bestuurslid van SBJS. Op de achtergrond voorzitter Jane Kolf-Bergraaf, die erop wees dat een vlotte babbel alleen in de journalistiek, niet voldoende is.-.


De stichting heeft gisteren basisjournalistiekcertificaten uitgereikt aan 26 cursisten. Ze zijn binnen vijf dagen getraind in vijf onderdelen. Het betreft een basiscursus radio, televisie, tijdschrift, taalvaardigheid en journalistiekschrijven.


Competenties
Volgens Kolf-Bergraaf is de bedoeling van de stichting om het niveau van de journalist te verhogen via gerichte trainingen. “We beogen betrouwbare informatie, die de lezers zelf kunnen beoordelen. Maar niet dat journalisten een mening geven over het nieuws”, zegt de stichtingsvoorzitter. Volgens haar vormen integriteit, afweging (moreel ethische kant van het nieuws) en betrouwbaarheid van het nieuws de drie belangrijke competenties van een journalist. Door deze aspecten te benadrukken tijdens de trainingen, zal het volgens Kolf-Bergraaf ertoe leiden dat gaandeweg journalisten de principes van het vak zullen snappen.

Vrij beroep
Cedric Menig, communicatiemedewerker van het ministerie van Onderwijs en Ontwikkeling (Minov), heeft de meeste certificaten (drie) ontvangen. “Ik heb geleerd hoe je een bericht op eenvoudige manier kan schrijven, waardoor de lezer het kan begrijpen. Ook moet een bericht niet te lang zijn.”
De stichting heeft sinds 2009 zestig mediawerkers en belangstellenden getraind. “Zolang nieuwelingen in het vak rollen, bieden we ze een training aan. Want journalistiek is een vrij beroep, maar de basisprincipes moeten worden nageleefd”, aldus de stichtingsvoorzitter. Er zijn volgens Kolf-Bergraaf voornemens om weer de opleiding van een jaar in te voeren, omdat de animo voor journalistiek is toegenomen.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten