Kokosolie
“Met tijd en arbeid een eigen product”
Coronie
staat bekend om zijn kokospalmen. Dat zie je niet alleen aan de bomen, maar ook
aan de verkoopstands langs de hoofdweg. Naast honing en fruit vind je in die
stands wel altijd kokosolie in flessen. Het proces om kokosolie te maken is
eenvoudig, maar kost nogal wat tijd en is arbeidsintensief. Eerst raspt men het
vruchtvlees, voegt er vervolgens wat water aan toe en gaat deze dan uitpersen.
Dit doen de Coronianen op een zelfgemaakt raamwerk; anderen doen het in
een doekje. Hierna wordt het uitgeperste mengsel van olie met water uitgekookt
in een pot. Door het koken gaat het mengsel rijzen, Coronianen slaan dan met
een stengel van de kokosnoot in de pot om verder rijzen tegen te gaan. Dit
rijzen en slaan gebeurt driemaal en bij de vierde keer rijst het mengsel
minder. Het meeste vocht is dan uitgekookt en wat nog over is aan water ligt op
de bodem. Nadat het vuur uit is, tapt men de kokosolie uit de pot om deze dan
in een andere pot door te koken. De Coronianen noemen deze laatste fase het
‘drogen’ van de olie.
Goed gedroogde
kokosolie blijft jaren goed. Als het niet voldoende is gedroogd, is de houdbaarheid
beperkt en merk je het ook bij gebruik: uit de hete pan met olie ontsnappen dan
dampen. Een tweede manier om kokosolie te produceren, is het mengsel in de zon
laten. Olie die lichter is dan water, gaat na een dag vanzelf drijven. Nadat
het eruit is getapt, wordt de olie op vuur ‘gedroogd’. De verkoper heeft er
baat bij om de olie niet helemaal goed te drogen voor meer volume. Maar om te
zien of de olie in de fles goed gedroogd is, moet je daarvoor een expert uit
Coronie zijn. Koken met kokosolie geeft extra smaak, maar het wordt ook
gebruikt om te masseren en als middel tegen huidaandoeningen. Het is een
traditie bij Hindostanen om kokosolie op de hoofdkruin van het kind te smeren
voor weerstand en bescherming.-.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten