vrijdag 4 mei 2012

                        Kokosolie
Met tijd en arbeid een eigen product”



Coronie staat bekend om zijn kokospalmen. Dat zie je niet alleen aan de bomen, maar ook aan de verkoopstands langs de hoofdweg. Naast honing en fruit vind je in die stands wel altijd kokosolie in flessen. Het proces om kokosolie te maken is eenvoudig, maar kost nogal wat tijd en is arbeidsintensief. Eerst raspt men het vruchtvlees, voegt er vervolgens wat water aan toe en gaat deze dan uitpersen.




 Dit doen de Coronianen op een zelfgemaakt raamwerk; anderen doen het in een doekje. Hierna wordt het uitgeperste mengsel van olie met water uitgekookt in een pot. Door het koken gaat het mengsel rijzen, Coronianen slaan dan met een stengel van de kokosnoot in de pot om verder rijzen tegen te gaan. Dit rijzen en slaan gebeurt driemaal en bij de vierde keer rijst het mengsel minder. Het meeste vocht is dan uitgekookt en wat nog over is aan water ligt op de bodem. Nadat het vuur uit is, tapt men de kokosolie uit de pot om deze dan in een andere pot door te koken. De Coronianen noemen deze laatste fase het ‘drogen’ van de olie.





Goed gedroogde kokosolie blijft jaren goed. Als het niet voldoende is gedroogd, is de houdbaarheid beperkt en merk je het ook bij gebruik: uit de hete pan met olie ontsnappen dan dampen. Een tweede manier om kokosolie te produceren, is het mengsel in de zon laten. Olie die lichter is dan water, gaat na een dag vanzelf drijven. Nadat het eruit is getapt, wordt de olie op vuur ‘gedroogd’. De verkoper heeft er baat bij om de olie niet helemaal goed te drogen voor meer volume. Maar om te zien of de olie in de fles goed gedroogd is, moet je daarvoor een expert uit Coronie zijn. Koken met kokosolie geeft extra smaak, maar het wordt ook gebruikt om te masseren en als middel tegen huidaandoeningen. Het is een traditie bij Hindostanen om kokosolie op de hoofdkruin van het kind te smeren voor weerstand en bescherming.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten