woensdag 30 mei 2012

Schiphol beste Europese luchthaven

Passagiers hebben Shiphol uitgeroepen tot de beste luchthaven in Europa. Dat gebeurde in een onderzoek, waarbij ruim 12 miljoen passagiers uit meer dan 100 landen werden ondervraagd over de kwaliteit van 388 luchthavens. Het was de eerste keer dat Shiphol de eerste plaats haalde, dat heeft luchthavens meegedeeld. Wereldwijd eindigde Shiphol op de vierde plaats, nummer een tot drie waren Aziatische luchthavens. Shiphol werd genoemd als overzichtelijke en transparantie luchthaven voor overstappende passagiers en beschikt volgens ondervraagden over goede recreatieve faciliteiten

Schiphol 

s Werelds lelijkste hond overleden

Yoda, de lelijkste hond ter wereld is op zaterdag 10 maart 2012 in haar slaap overleden. Het teefje een kruising tussen een Chinees naakthond en een chihuahua, was vijftien jaar oud. Zij werd vorig jaar juni gekroond tot ’s werelds lelijkste hond. Dat blijft zij postuum totdat dit jaar juni een nieuwe allerlelijkste viervoeter wordt gekozen. Yoda was een vondeling, haar baasje trof haar ooit alleen en verlaten op straat bij een appartementencomplex en dacht toen met een rat van doen te hebben. De uitverkiezing leverde haar baasje duizend dollar prijzendgeld op,een trofee die vijftien keer zo groot was als haar een zekere beroemdheid.
 Yoda, de lelijkste hond ter wereld 

Valse blinde moet staat 400.000 euro betalen

Een nu 65-jarige man uit  Rome is, na 25 jaar, tegen de lamp gelopen nadat de staat ontdekte dat hij niet blind was. In totaal streek de man een kwarteeuw honderdduizenden euro’s op aan invaliditeitsuitkeringen voor blinden begeleiding. Via beelden van bewakingscamera’s kwam de overheid  er achter dat de man zich moeiteloos door het chaotische Romeinse verkeer laveerde, zonder begeleiding in het park ging wandelen en eveneens zonder geleidehond of mens bij de post zijn invaliditeitsuitkering kwam afhalen. De overheid wil nu interesten en het vol bedrag terug en dat is bijna 400.000 euro. Blijkbaar hadden artsen hem zonder problemen “blind” verklaard.


Zwangere man wordt alleenstaande vader

De Amerikaan Thomas Beatie, die wereldberoemd werd als de ‘zwangere man’ gaat na negen jaar huwelijk scheiden van zijn vrouw Nancy. De druk van de media en financiele problemen werden zwaar voor hun relatie. Zijn foto’s in hoog zwangere toestand gingen de wereld rond, Thomas heeft inmiddels drie kinderen door middel van kunstmatige inseminatie. De relatie met zijn vrouw kwam onder zware druk te staan. ‘We kregen doodsbedreigingen en ik werd een freak genoemd op diverse sociale media”, aldus Thomas. “ Bovendien hebben mijn talrijke geslachtsoperaties, de inseminaties, de hormonenbehandelingen en de drie bevallingen hebben heel veel geld gekost en ons gezinsbudget is eraan gegaan.”. Beatie is nu platzak en hij besloot daarom te scheiden van zijn vrouw.   
                                             Thomas Beatie samen met zijn vrouw en dochter  

Man zit met permanente erectie na motor rit

Een man uit San Francisco acht BMW Noord-Amerika en Corbin Pacific verantwoordelijk voor de permanente erectie die hij heeft overgehouden aan een vier uur durende rit met de motor. Dit zwaar geval hindert hem een normaal sexleven te hebben. Het is exact twee jaar geleden dat deze meneer zijn ‘fatale’ rit met zijn BMW motor uit 1993 maakte. De eiser bewwert in zijn klacht voor de rechtbankdat hij sinds het gebeuren een kruis mag maken over zijn seksleven. Uiteraar heeft hij hier emotioneel en mentaal onder te lijden. De benadeelde wil via de rechtbank vergoed worden voor de geleden, morele en fysieke schade, medische onkosten en loonverlies.
 De BMW motor uit 1993 waarvan een man een permanente erectie overhield.

Wonderbaby reeds acht maanden in leven

Geboren met slechts enkele ingewanden en na acht maanden nog steeds in leven. Het personeel van het ziekenhuis is onder de indruk van de baby die slechte enkele dagen van de arts had gekregen. Andrei weegt slechts 2.8 kilo’s en maakt zih nu op voor de tweede wonder in zijn nog zo korte leven; hij zal een transplantie van ingewanden ondergaan. “Hij heeft bijna geen spieren en vet, maar hij is zo levendig. Zo’n ventje verdient een extra kans.”

De wonderbaby Andrei 

Beyonce mooiste vrouw ter wereld

De Amerikaanse zangeres Beyonce is de mooiste vrouw ter wereld in 2012. Dat shreef de Amerikaanse weekbad People Magazine. De r&b-zangeres vertrouwde het magazine toe dat ze zich ‘mooier dan ooit voelt sinds ze is bevallen van Bleu Ivy op 7 januari.  Ze is zo schatig.’ ‘Ik heb nog nooit zo’n  connectie gevoeld met iemand’. Met zestien Grammys op haar naam en een carriĆ©re die al vijftien jaar duurt is Beyonce een natuurkracht  in de Showbizz-wereld en een icoon van schoonheid en stijl. Intussen is de zangeres haar zwangerschap kilo’s al kwijt en is zij bezig met de voorbereidingen voor haar comeback-concert in New Jersey. Vorig jaar was zangeres en actrice Jennifer Lopez de mooiste vrouw en het jaar daar voor was het actrice Julia Roberts.
Beyonce

Jah Cure is vader geworden

De populaire Jamaicaanse zanger Jah Cure en zijn echtgenote Kamila Mc Donald verwelkomden op 19 februari 2012 hun dochter Kailani Belle. De zanger was niet aanwezig bij de geboorte van zijn dochter die  in CalaforniĆ« ter wereld kwam, maar hij volgde de bevalling wel via Skype. “Ik kan niet wachten om haar te zien en haar te houden voor de eerste keer” , vertelt hij.  Jah Cure gaat speciaal voor zijn pasgeboren dochter en lied maken. De zanger en zijn vrouw trouwden vorig jaar augustus. Hij geniet in Suriname heel veel bekendheid en is zelf twee keren hier geweest voor het geven van concerten.

 Jah Cure samen met zijn echtgenote Kamila en hun dochter Kailani Belle. 

donderdag 10 mei 2012

Vlotte babbel in journalistiek niet voldoende


Paramaribo - Hoewel groentjes in het vak Journalistiek een vlotte babbel hebben, is het heel belangrijk dat ze en training basisjournalistiek volgen. Dit zal ertoe leiden dat mediawerkers de gemeenschap van betrouwbare informatie kunnen voorzien.

“Het is goed als je personen aantrekt met een vlotte babbel, maar als ze geen inzicht hebben over journalistiek, zal je dit merken in de berichtgeving”, weet Jane Kolf-Bergraaf, voorzitter van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).


dWT foto/Stefano Tull
Cursist Euodia Linger bekijkt haar certificaat dat ze ontving van Indra Dwarkasingh, bestuurslid van SBJS. Op de achtergrond voorzitter Jane Kolf-Bergraaf, die erop wees dat een vlotte babbel alleen in de journalistiek, niet voldoende is.-.


De stichting heeft gisteren basisjournalistiekcertificaten uitgereikt aan 26 cursisten. Ze zijn binnen vijf dagen getraind in vijf onderdelen. Het betreft een basiscursus radio, televisie, tijdschrift, taalvaardigheid en journalistiekschrijven.


Competenties
Volgens Kolf-Bergraaf is de bedoeling van de stichting om het niveau van de journalist te verhogen via gerichte trainingen. “We beogen betrouwbare informatie, die de lezers zelf kunnen beoordelen. Maar niet dat journalisten een mening geven over het nieuws”, zegt de stichtingsvoorzitter. Volgens haar vormen integriteit, afweging (moreel ethische kant van het nieuws) en betrouwbaarheid van het nieuws de drie belangrijke competenties van een journalist. Door deze aspecten te benadrukken tijdens de trainingen, zal het volgens Kolf-Bergraaf ertoe leiden dat gaandeweg journalisten de principes van het vak zullen snappen.

Vrij beroep
Cedric Menig, communicatiemedewerker van het ministerie van Onderwijs en Ontwikkeling (Minov), heeft de meeste certificaten (drie) ontvangen. “Ik heb geleerd hoe je een bericht op eenvoudige manier kan schrijven, waardoor de lezer het kan begrijpen. Ook moet een bericht niet te lang zijn.”
De stichting heeft sinds 2009 zestig mediawerkers en belangstellenden getraind. “Zolang nieuwelingen in het vak rollen, bieden we ze een training aan. Want journalistiek is een vrij beroep, maar de basisprincipes moeten worden nageleefd”, aldus de stichtingsvoorzitter. Er zijn volgens Kolf-Bergraaf voornemens om weer de opleiding van een jaar in te voeren, omdat de animo voor journalistiek is toegenomen.-.
Aan alle moeders een fijne moederdag en laat je flink verwennen

vrijdag 4 mei 2012

Ontbijt


"De belangrijkste maaltijd van de dag"


Na een lange nacht slapen, heeft ons lichaam behoefte aan nieuwe energie. De energie van onze laatste maaltijd is al opgebruikt. Door niet te ontbijten, lopen we bovendien belangrijke voedingsstoffen mis, die later op de dag moeilijk aan te vullen zijn. Regelmatig ontbijten helpt ook om het gewicht op peil te houden. Verder heeft ontbijten een positieve invloed op intellectuele prestaties, vooral bij kinderen. De beste manier om de dag te beginnen, is dan ook het nuttigen van een goed ontbijt.

                                                                 Een goed ontbijt



Waarom ontbijten?
Mensen die hun ontbijt overslaan, hebben vier keer zoveel kans om dikker te worden dan mensen die 's morgens wel eten. Ontbijten schudt je spijsvertering wakker. Het ontbijt is de eerste maaltijd voor de dag, je pompt jezelf met een goed ontbijt weer vol met energie. De hele nacht heb je niets gegeten en ben je dus veel energie kwijt geraakt. Zie het als een auto. Na een lange autorit is er geen brandstof meer in de tank, dus moet er  opnieuw getankt. Met een goed ontbijt zul je merken dat je de dag met meer energie zult beginnen. Daarnaast is een goed ontbijt de perfecte manier om te voorkomen dat je lekkere en ongezonde snacks gaat eten overdag. Als je de dag begint met een goed ontbijt, zul je betere prestaties halen op school of op je werk. Je kunt je ook beter concentreren dan iemand die niet heeft ontbeten.

Geen nieuwe energie
Mensen die niet of nauwelijks ontbijten, krijgen in de loop van de voormiddag last van futloosheid en concentratieproblemen. Ze voelen zich slap en hebben het gevoel dat ze nergens meer energie voor hebben. Dit is logisch, want als je 6 uur ’s avonds voor het laatst iets heb gegeten en je eet pas weer rond de middag, dan is je lichaam 18 uur lang verstoken van energietoevoer.

Goed ontbijt
Een gezond ontbijt bestaat in de eerste plaats uit (volkoren)brood of een ander volkoren graanproduct (zoals Brinta). Ook een kom ontbijtgranen met melk en een glas fruitsap zonder toegevoegd suiker is een goede keuze, een schaal cornflakes of havermout met melk erdoor kan ook. Belangrijk is te kijken hoe het ontbijt wordt gegeten, dan kan er een goede vergelijking of keuze gemaakt worden. Er zijn talloze combinaties te bedenken voor een goed ontbijt. Mocht je het ontbijt dan te veel vinden, kun je ook een paar uur na het ontbijt een stuk fruit nemen en het in de ochtend overslaan. Zo worden de verschillende maaltijden verdeeld over de hele dag. Als je graag zoetigheid op brood hebt in plaats van kaas of vleeswaren, dan zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. 

Het voordeel van ontbijtgranen
Het voordeel van ontbijtgranen en de manier waarop het gegeten wordt (met melk) is dat het niet alleen energie levert, maar ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat personen die ontbijten met verrijkte ontbijtgranen een hogere vitaminen- en mineraleninname hebben. Veel ontbijtgranen zijn laag in (verzadigd) vet. En ontbijtgranen zijn kant-en-klaar dus snel en gemakkelijk. Ontbijtgranen met suiker leveren extra koolhydraten op en misschien is dat nou net niet wat je hebben wil. Sommige mensen hebben wel wat suiker nodig om op gang te komen. Een gezonder alternatief is om wat schijfjes papaja toe te voegen aan je ontbijtgranen.
Een goed ontbijt bevat graanproducten (brood), halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere melksoorten), kaas (bij voorkeur 20+ of 30+) en magere vleeswaren en fruit. Voor tips over welk soort broodbeleg u het beste kunt kiezen kunt u naar de website van voedingscentrum.

Kinderen
Voor kinderen is ontbijten extra belangrijk. Door de groei en ontwikkeling van hun lichaam en hersenen hebben ze goede voeding nodig. Als ze niet ontbijten, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische problemen en gedragsproblemen. Volgens een aantal onderzoeken zijn kinderen die regelmatig een ontbijt eten, minder vaak ziek en blijven ook minder vaak thuis van school. 


Hoe maak ik een Smoothie

Smoothie
Voor degene die het zo gezond en licht mogelijk willen aanpakken ’s morgens, is de smoothie een goed alternatief. Zo’n ontbijt lijkt veel tijd te kosten, maar dat hoeft niet. Zet voor het slapen gaan je melk klaar in de ijskast, snij je manja of bacove in slijsjes, zet de smaakstof (suiker of vanille) en de blender gereed. Na de wekker gewoon alles in de blender doen, als je uit bad komt staat je gezond ontbijt klaar. 


Eet smakelijk en vooral gezond.


                        Kokosolie
Met tijd en arbeid een eigen product”



Coronie staat bekend om zijn kokospalmen. Dat zie je niet alleen aan de bomen, maar ook aan de verkoopstands langs de hoofdweg. Naast honing en fruit vind je in die stands wel altijd kokosolie in flessen. Het proces om kokosolie te maken is eenvoudig, maar kost nogal wat tijd en is arbeidsintensief. Eerst raspt men het vruchtvlees, voegt er vervolgens wat water aan toe en gaat deze dan uitpersen.




 Dit doen de Coronianen op een zelfgemaakt raamwerk; anderen doen het in een doekje. Hierna wordt het uitgeperste mengsel van olie met water uitgekookt in een pot. Door het koken gaat het mengsel rijzen, Coronianen slaan dan met een stengel van de kokosnoot in de pot om verder rijzen tegen te gaan. Dit rijzen en slaan gebeurt driemaal en bij de vierde keer rijst het mengsel minder. Het meeste vocht is dan uitgekookt en wat nog over is aan water ligt op de bodem. Nadat het vuur uit is, tapt men de kokosolie uit de pot om deze dan in een andere pot door te koken. De Coronianen noemen deze laatste fase het ‘drogen’ van de olie.





Goed gedroogde kokosolie blijft jaren goed. Als het niet voldoende is gedroogd, is de houdbaarheid beperkt en merk je het ook bij gebruik: uit de hete pan met olie ontsnappen dan dampen. Een tweede manier om kokosolie te produceren, is het mengsel in de zon laten. Olie die lichter is dan water, gaat na een dag vanzelf drijven. Nadat het eruit is getapt, wordt de olie op vuur ‘gedroogd’. De verkoper heeft er baat bij om de olie niet helemaal goed te drogen voor meer volume. Maar om te zien of de olie in de fles goed gedroogd is, moet je daarvoor een expert uit Coronie zijn. Koken met kokosolie geeft extra smaak, maar het wordt ook gebruikt om te masseren en als middel tegen huidaandoeningen. Het is een traditie bij Hindostanen om kokosolie op de hoofdkruin van het kind te smeren voor weerstand en bescherming.-.

Kasiri "De inheemse eeuwenoude drank"

Kasiri
"De inheemse eeuwenoude drank"




Inheemsen zeggen dat het net als bier is, maar kasiri proeft een beetje zuur in plaats van bitter en schuimt helemaal niet. De beste omschrijving voor deze eeuwenoude drank van de Amazone indianen is cassavewijn. De licht gefermenteerde versie is alcoholvrij, terwijl de andere heel zuur kan zijn. Na het schillen en raspen van de bittere cassave wordt de brei in een matapi gedaan om het vocht eruit te persen. 

Dit sap wordt dan uitgekookt om het blauwzuurgif uit te halen. De uitgeperste cassave halen de inheemsen uit de matapi, bakken het bruin en doen het in een teil met wat water om het weer tot een pap te maken. In dezelfde teil gaat ook het uitgekookte sap (casripo*). Om de kasiri een kleur te geven wordt ook geraspte rode napi in de teil gemixt. 

Daarna laten ze het mengsel vier tot vijf uren staan. Langer fermenteren resulteert niet alleen in een zure, maar ook (sterk) alcoholische kasiri. Na dit proces volgt de laatste fase: het zeven van de cassave. Doe je dit met een zeef dan krijg je een dikke kasiri, daarom gebruiken inheemsen een doek bij het zeven om er een fijne drank uit te halen. Stadsmensen zijn gewend aan koude dranken, dus bewaar je de ‘zoete’ kasiri in de ijskast. Maar na een paar dagen bewaren, wordt het echter zuur. Het advies is dan de kasiri niet lang te bewaren of gewoon wat suiker in te doen om de kasiri weer ‘zoet’ te maken. Kasiri maken is wel gemakkelijk zeggen ze, “maar het geeft wel wat werk!”.-.


*Casripo is de benaming van de Caraiben voor het uitgekookte sap.