vrijdag 24 augustus 2012

Grootste hond ter wereld

Giant George

Giant George uit Tucsan (Arizona) is de grootste hond ter wereld. De Deense dog is maar liefst 1,09 meter hoog en 2,20 meter lang. Hij weegt 111 kg (op 15 februari) en is 4 jaar oud. Elke maand eet hij ongeveer voor 50 kg hondenbrokken.

vrijdag 17 augustus 2012

Engelse vrouw is binnen een jaar tijd voor de tweede keer bevallen van een tweeling


Een Engelse vrouw is binnen een jaar tijd voor de tweede keer bevallen van een tweeling. Carla Sohdi onderging vorig jaar nog een ivf-behandeling omdat ze niet zwanger kon raken. Drie dagen voor de eerste verjaardag van haar dochters Rose en Sonya zette de Engelse 'miracle mum' opnieuw een tweeling op de wereld, dit maal twee jongens: Zachary en Antonio.

De 33-jarige Sohdi en haar man waren niet zo lang geleden nog ten einde raad, omdat het maar niet lukte zwanger te worden. Een ivf-behandeling bleek succesvol, waarna Sohdi in de zomer van 2011 beviel van een tweeling.
Niet lang daarna werd ze opnieuw zwanger en kreeg ze tot haar schrik te horen dat het opnieuw een tweeling werd. De kans daarop is volgens bookmakers 1 op de 50.000. "Ik zei tegen mijn man dat hij me nooit meer mag aanraken!" vertelde de gelukkige moeder. 

vrijdag 10 augustus 2012

Bolt: “Dit is wat ik wilde”



Dit is wat ik wilde en ik heb het. Ik ben erg trots om mezelf”, zei Usain Bolt nadat hij wederom zijn stempel drukte op de 200 meter sprint. Met zijn landgenoten duldde hij niemand anders op de 200 meter. 
Bolt liep 19.32 waarmee hij Michael Johnson evenaarde (Atlanta, 1996). Zijn trainingspartner Yohan Blake pakte het zilver ( 19.44), terwijl Warren Weir (19.84) het brons opeiste.

Bolt is de eerste man die zijn Olympische sprint titels wist te behouden. Viervoudig Olympisch kampioen Michael Johnson zei in een analyse dat Bolt een vermogen toonde om zijn snelheid te behouden, die hij niet eerder had gezien. “Hij keek naar de klok, besefte dat hij niet op een wereldrecord zat en besloot dat een beetje vroeg te vieren!” Blake liep met 19.44 zijn beste tijd van het seizoen, terwijl de 22-jarige Weir een nieuw persoonlijk record liep. “Maar dit was Bolt’s race, en het zijn weer eens de Bolt’s Spelen geweest”, zei Johnson als BBC sportcommentator. 


De winnaars van de 200 m heren finale op de olympisce spelen n London

Legende 
Een maand geleden waren er nog twijfels over Bolt zijn fitheid. Hij kampte met rug- en hamstringproblemen. Bolt heeft de onzekerheid of hij in staat zou zijn zijn Olympische titels te behouden, ver overstegen. 
De Jamaicaanse 25-jarige legende heeft nu vijf Olympische gouden medailles, is de meest gedecoreerde Jamaicaanse Olympist aller tijden, terwijl de 4x100 meter nog gelopen moet worden. Hij kan tijdens London 2012 mogelijk nog een gouden medaille toevoegen aan zijn succes.

Tweevoudig Olympisch kampioen Daley Thompson stelde dat Usian Bolt altijd zei dat hij een legende wilde zijn, en om dat te doen moest hij twee keer zo hard werken. “Ik denk dat de legende voortgaat.” Thompson zegt dat Bolt nog steeds vrij gemakkelijk de beste is “en hij kan dat zijn zolang hij dat wil. Ik denk dat het hem een beetje aan motivatie ontbreekt, hij houdt ervan om de andere dingen te doen." 

Bolt vindt zichzelf een legende. “Ik ben een levende legende”, zei hij. Hij heeft echter zijn eigen wereldrecord van 19.19 niet kunnen breken. “Ik was snel, maar ik was niet fit genoeg,” zei hij na afloop van de 200 meter sprint. Hij waarschuwde: “Ik ben nog niet gereed om met pensioen te gaan, ik hou van deze sport.”


donderdag 2 augustus 2012

Surinaamse Curaçaose Helen Kamperveen wordt oud in Nederland


Pom of pastechi? Wan steef' kaseko of een swingende tambu? Wat is de ware identiteit van Surinaamse Antillianen of - zo je wil - Antilliaanse Surinamers? Velen wonen in Nederland, maar zijn opgegroeid op Curaçao, terwijl hun ouders uit Suriname komen. Of andersom. In deel drie actrice Helen Kamperveen-Lochem.
Kamperveen woont in een mooi huis met zwembad in Paramaribo. Ze is geboren op Curaçao en verhuisde op 14-jarige leeftijd via Suriname naar Nederland. Veel later ontmoette ze tijdens een vakantie in Suriname haar 'liefde uit Amsterdam' Johnny Kamperveen. Na hun huwelijk in 1972 verhuisden ze een paar keer op en neer. De Decembermoorden in 1982 waren aanleiding om langere tijd in Nederland te gaan wonen.
De Decembermoorden hebben een groot deel van haar leven bepaald. De familie Kamperveen werd zwaar getroffen, omdat hun radiostation ABC kritisch was op het militaire regime. De vader van Johnny werd bij de moorden geëxecuteerd. "We dachten in Suriname oud te worden en toen opeens woonden we weer in Amsterdam."
Surinaamse Curaçaose
Nadat ze in 1996 weer in Suriname was gaan wonen (Johnny was al eerder gegaan) bezoekt ze elk jaar Curaçao. "Dat is een soort thuiskomen." Inmiddels is Johnny overleden en Helen weet niet of ze nu in Suriname blijft wonen. "Ik ben een koninkrijksvertegenwoordigster. Curaçao trekt nog steeds, Suriname is een heerlijke plek en in Amsterdam voel ik me erg thuis." Een Surinaamse Curaçaose noemt ze zichzelf.
Als actrice heeft ze veel in Nederland en op Curaçao gewerkt. Nu heeft ze een jeugdtheaterschool in Paramaribo. "Ik draag over wat ik weet van toneelspelen." Dat de toenmalige militaire leider Desi Bouterse president is geworden vindt ze moeilijk, maar dat is op een democratische manier gebeurd. "Ik ben democraat in hart en nieren." Dus legt ze zich erbij neer.
Helen Kamperveen- Lochem

Ze spreekt beter Sranantongo dan Papiaments, maar op Curaçao probeert Helen haar omgeving te dwingen Papiaments tegen haar te spreken. Ze kan moeilijk kiezen tussen beide culturen, zoals bij het eten en de muziek. "De Curaçaose muziek vind ik over het algemeen beter. Heerlijk om op te dansen." Maar de kaseko spreekt haar zeker ook aan.

Oud worden

Kamperveen denkt zeker nog te verhuizen naar Nederland. "Ik ben er weer aan toe." Maar ook dat is niet voor altijd. "Ideaal lijkt me om van twee werelden te genieten." Haar familie woont in Amsterdam en daarom is ze daar graag, maar na een paar jaar kan dat weer omslaan. Uiteindelijk denkt ze toch in Nederland oud te worden, vanwege de familie: "Je hebt op een gegeven moment de mensen om je heen nodig."

donderdag 26 juli 2012

Jörgen Raymann houdt laatste show in Suriname




De succesvolle Surinaamse televisie persoonlijkheid cabaretier Jörgen Raymann
heeft ten behoeve van zijn eigen foundation, het PIET-fonds, een drie-daagse benefiet show georganiseerd in de  KKF beurshal met als titel “Frede”. Jörgen heeft speciaal voor dit optreden zijn eigen band, geluidsinstallateurs en de bank waarop hij de show in Nederland presenteert naar Suriname gehaald. Raymann zal een punt zetten achter zijn theatercarrière, maar hierop aansluitend zegt hij ook dat het PIET-fonds blijft voortbestaan. Het PIET-fonds houdt zich bezig met het ondersteunen van kinderen met een bepaalde wens op cultureel en educatief gebied.
Vol passie liet hij  in zijn eerste optreden in de KKF-hal zijn angsten de revue passeren. Er is een rush op kaarten. Bijna een ieder wil de gevierde cabaretier nog een laatste keer op de planken zien.

Cabaretier Jörgen Raymann 

maandag 23 juli 2012

Nieuwste trouwring maakt overspel praktisch onmogelijk



Mannen die heel snel hun trouwring wegmoffelen als ze een schoonheid zien passeren, zijn er binnekort aan voor de moeite. Een Amerikaanse juweelontwerper slaagde er namelijk in om een brandmerk te maken van trouwringen. In de ring staat namelijk gegrift “ I’m married”, oftewel: “ik ben getrouwd”. Die woorden worden als het ware in je huid gedrukt. Wanneer je de ring snel wil uitdoen blijven de woorden op je huid.


vrijdag 20 juli 2012

‘Kan Kan Man the movie’



 Dino Canterburg

De duizendpoot Dino Kanterburg is naast zanger ook regisseur. De artiest beter bekend als Damaru, heeft in drie weken een korte film getiteld ‘Kan Kan Man the movie’ in elkaar gezet, in deze productie die 25 minuten duurt, speelt hij zelf de hoofdrol. Het is een Dvd met alle nieuwe clips en enkele live optredens, ook zijn er leuke pica's van Dama en de film  Kangkang mang. Alla ding kan kan man nanga Uma moest ab à DvD disie raad hij aan. Zijn nieuwe single ‘Niemand als haar’ noemt  Damaru een ‘speciaal toetje’ voor zijn vrouwelijke fans. De 26-jarige zanger roept zijn fans op om massaal hun stem daar uit te brengen op het nummer. “Ik hoop dat het door het aantal stemmen, de zomerhit van 2012 wordt.”.-.

woensdag 18 juli 2012

Poewéma


Gi ju, wan dja dja Uma





Ik was vandaag weer on en denk ik loop niet zomaar rond maar wil je dit wel vragen.
Hoe jij het doet als het dreigt mis te gaan, bijna niet klaar voor kan staan, hoe jij je lasten kan dragen.
Hoop dat alles naar lust gaat gewoon je dromen afwacht.
Dat er altijd een glimlach met je meestraalt een unieke uitstraling.
Kom op schat niets mag je tegenslaan je bent een ander model.
Niemand stuurt je de laan op , niemand dropt je in een 'Bordeel'.
En al is het je fout geweest kan toch , je bent geen beest, maar een normaal mens.
Dus nogmaals werk met je geest en laat zwak geweest zijn .

Power is wat ik je wens.


woensdag 4 juli 2012

Moeder en vier dochters goed voor 13 borstcorrecties


Chantal Marshall (53) en haar vier dochters zwellen van trots en silicone. Samen hebben de vijf Britse vrouwen dertien (13) borstvergroting op de teller. In totaal is dat drie liter silicone en 62.000 euro aan verbouwingskosten. Haar jongste dochter, de veertienjarige Britney, wordt alvast klaargestoomd om ook de vergrotende stap te zetten.
De familie Marshall

Mama Chantal liet haar borsten viermaal opspuiten, dochter Emma (30) ging 3 keer bij de tietentovenaar langs. Haar zusje Terri (27) heeft al drie “titstops”gemaakt, Tara (26) had twee behandelingen nodig en Ripley (21) had aan een ingreep voldoende. Het enige vrouwtje met natuurlijke borsten in het gezin is de jongste dochter Britney (14).

Chantal, die ook vier zonen heeft, had haar eerste corrigerende ingreep in 1996. De talrijke zwangerschappen hadden immers hun tol geeist. De eerste ingreep maakte haar leven beter. Zij vindt dat ze borsten heeft van een glamour girl en volgens haar ziet ze er gewelding jong uit. 

woensdag 20 juni 2012

Koyeba beste dancehallartiest Suriname


Koyeba

Een van Surinames topdancehall- en reggae-artiest Koyeba timmert vanaf 1998 hard aan de weg met zijn muziekcarrière. In de beginjaren was hij beter bekend als Badman Lorenzo. In de loop van zijn carrière kreeg hij tal van artiestennamen denkend aan Koyeba, Blaai, Surinaamse Capleton, Sjango, Gaza en Lala. Velen zullen zich afvragen wie Koyeba is en hoe het leven van Koyeba eruit ziet. Koyeba heeft onlangs een award mogen ontvangen voor de beste dancehallartiest in Suriname. Lowinso Misidjan “Koyeba” is de zoon van Erna Jozefzoon en Aminto Misidjan. Beide ouders hebben totaal 18 kinderen en zo toevallig is Koyeba bij beide ouders het zestiende kind. In zijn jongere jaren was hij een trouwe kerkganger en bezocht de gemeente van de Boonweg. Op de een of andere dag veranderde het kerkleven van Koyeba, de directe reden daartoe is dat zijn geliefde  in verwachting was van een andere kerkganger. Op de vraag hoe hij daarmee is omgegaan, zegt hij simpel dat hij vanaf die periode de kerk niet meer heeft bezocht. Vast staat dat hij in God en zichzelf gelooft, dat verandert helemaal niet. Lowinso geeft aan dat hij de naam Koyeba van een zekere Alfons kreeg.  Ondanks de grote tegenslag in de kerk wist Koyeba zich toch een weg te banen binnen de muziekwereld van Suriname. Hij wist de aandacht te trekken of anders gezegd door te breken met de hits: Wa moe feit ja, Koyeba joe faya en Sama deng oema lobi. Aan de hand van zijn hits kreeg hij vele uitnodigingen voor live optredens. Zijn eerste grote optreden was in de Palmentuin op een 1 juli, het jaartal is hem ontgaan. Kort daarna was hij hoofdattractie tijdens de nationale kampioenschappen die het zelfde jaar werd georganiseerd. Toen der tijd maakte hij nog deel uit van de dancehall groep Ghetto Crew. Zo zoetjes aan begon hij zijn weg te vinden op de markt met zijn muziek en hij zag het op een gegeven moment niet meer zitten bij de muziekgroep Ghetto Crew. Ik had een andere visie van zaken en maakte de keus solo te gaan. Op de vraag wat hij van die keus vond als hij nu terug blikt, zegt hij geen negatieve effecten  te hebben opgemerkt omdat hij toen met zijn eigen groep begon.
Koyeba

Vrouw vindt zak met diamanten in lift


Diamanten

In de Syrische stad heeft een vrouw een pakje met 476 diamanten aangetroffen in de lift van een flat waar ze woont. De 43-jarige vrouw ontdekte de glimmende vondst toen ze thuis kwam van het werk. De vindster trok met haar schat naar een juwelier in de buurt. Die bevestigde dat de steentjes wel degelijk diamanten zijn. De mevrouw besliste om met het pakje naar de politie te gaan, maar de waarde van het wonderbaarlijke vondst is nog niet bekend. 

Rentree verminkte stierenvechter


De stierenvechter die international bekend werd doordat hij gruwelijk werd toegetakeld door een stier, heeft afgelopen zondag zin comeback gemaakt. Juan José Padilla (38) werd in oktober vorig jaar gespietst tijdens een stierengevecht. De hoorn van het dier doorboorde zijn kaak en kwam er bij zijn oog weer uit. Chirurgen voerden verschillende operaties uitom het gezicht van de man weer goed te krijgen. Zijn kaak en oogkas werden gereconstrueerd. Het beschadigde oog moest worden verwijderd. Heelwat bezoekers kwamen een kijkje nemen in de arena, Padilla velde twee keer een stier en werd als een held de ring uitgedragen. 
Stierenvechter in actie

Man sterft tijdens recordpoging levend begraven



Een man in Sri Lanka die probeerde het wereldrecord levend begraven te zetten op zijn naam is er niet levend van terecht gekomen. Dat heeft de Sri Lankaans politie vandaag gezegd. De recordpoging vond plaats in het Noorden van het Sri Lankaans hoofdstad Colombo. Volgens de politie heeft de 24 jarige man zich laten begraven door familie en vrienden in een gat, die met hout en aarde was afgedekt. Een lokale krant meldde dat de gat drie meter diep was. Hij werd rond 09.30 u begraven. Toen hij om 16.00u uit de grond werd gehaald was hij bewusteloos en werd hij nog naar het ziekenhuis gebracht maar bij aankomst daar bleek hij al dood te zijn. Het is overigens onduidelijk of het wereldrecord die de Sri Lankaan probeerde te veroveren wel bestaat.
Een dame bezig op een plantage in Sri Lanka

Kettingrokende bejaarde smokkelt 10.000 sigaretten


De douane op de international luchthaven van het Duitse Frankfurt heeft een 86-jarige vrouw tegen gehouden die ongeveer 10.000 sigaretten in haar bagage had zitten. Volgens de woordvoerder van de douane verklaarde de vrouw dat ze ‘een kettingroker’ is. De douaniers troffen in totaal 45 sloffen sigaretten aan in de bagage van de vrouw en in die van een 61-jarige man. De twee kwamen aan in een Spaanse Gran Canaria en ze riskeren een zware boete. 

Een sigaret

woensdag 30 mei 2012

Schiphol beste Europese luchthaven

Passagiers hebben Shiphol uitgeroepen tot de beste luchthaven in Europa. Dat gebeurde in een onderzoek, waarbij ruim 12 miljoen passagiers uit meer dan 100 landen werden ondervraagd over de kwaliteit van 388 luchthavens. Het was de eerste keer dat Shiphol de eerste plaats haalde, dat heeft luchthavens meegedeeld. Wereldwijd eindigde Shiphol op de vierde plaats, nummer een tot drie waren Aziatische luchthavens. Shiphol werd genoemd als overzichtelijke en transparantie luchthaven voor overstappende passagiers en beschikt volgens ondervraagden over goede recreatieve faciliteiten

Schiphol 

s Werelds lelijkste hond overleden

Yoda, de lelijkste hond ter wereld is op zaterdag 10 maart 2012 in haar slaap overleden. Het teefje een kruising tussen een Chinees naakthond en een chihuahua, was vijftien jaar oud. Zij werd vorig jaar juni gekroond tot ’s werelds lelijkste hond. Dat blijft zij postuum totdat dit jaar juni een nieuwe allerlelijkste viervoeter wordt gekozen. Yoda was een vondeling, haar baasje trof haar ooit alleen en verlaten op straat bij een appartementencomplex en dacht toen met een rat van doen te hebben. De uitverkiezing leverde haar baasje duizend dollar prijzendgeld op,een trofee die vijftien keer zo groot was als haar een zekere beroemdheid.
 Yoda, de lelijkste hond ter wereld 

Valse blinde moet staat 400.000 euro betalen

Een nu 65-jarige man uit  Rome is, na 25 jaar, tegen de lamp gelopen nadat de staat ontdekte dat hij niet blind was. In totaal streek de man een kwarteeuw honderdduizenden euro’s op aan invaliditeitsuitkeringen voor blinden begeleiding. Via beelden van bewakingscamera’s kwam de overheid  er achter dat de man zich moeiteloos door het chaotische Romeinse verkeer laveerde, zonder begeleiding in het park ging wandelen en eveneens zonder geleidehond of mens bij de post zijn invaliditeitsuitkering kwam afhalen. De overheid wil nu interesten en het vol bedrag terug en dat is bijna 400.000 euro. Blijkbaar hadden artsen hem zonder problemen “blind” verklaard.


Zwangere man wordt alleenstaande vader

De Amerikaan Thomas Beatie, die wereldberoemd werd als de ‘zwangere man’ gaat na negen jaar huwelijk scheiden van zijn vrouw Nancy. De druk van de media en financiele problemen werden zwaar voor hun relatie. Zijn foto’s in hoog zwangere toestand gingen de wereld rond, Thomas heeft inmiddels drie kinderen door middel van kunstmatige inseminatie. De relatie met zijn vrouw kwam onder zware druk te staan. ‘We kregen doodsbedreigingen en ik werd een freak genoemd op diverse sociale media”, aldus Thomas. “ Bovendien hebben mijn talrijke geslachtsoperaties, de inseminaties, de hormonenbehandelingen en de drie bevallingen hebben heel veel geld gekost en ons gezinsbudget is eraan gegaan.”. Beatie is nu platzak en hij besloot daarom te scheiden van zijn vrouw.   
                                             Thomas Beatie samen met zijn vrouw en dochter  

Man zit met permanente erectie na motor rit

Een man uit San Francisco acht BMW Noord-Amerika en Corbin Pacific verantwoordelijk voor de permanente erectie die hij heeft overgehouden aan een vier uur durende rit met de motor. Dit zwaar geval hindert hem een normaal sexleven te hebben. Het is exact twee jaar geleden dat deze meneer zijn ‘fatale’ rit met zijn BMW motor uit 1993 maakte. De eiser bewwert in zijn klacht voor de rechtbankdat hij sinds het gebeuren een kruis mag maken over zijn seksleven. Uiteraar heeft hij hier emotioneel en mentaal onder te lijden. De benadeelde wil via de rechtbank vergoed worden voor de geleden, morele en fysieke schade, medische onkosten en loonverlies.
 De BMW motor uit 1993 waarvan een man een permanente erectie overhield.

Wonderbaby reeds acht maanden in leven

Geboren met slechts enkele ingewanden en na acht maanden nog steeds in leven. Het personeel van het ziekenhuis is onder de indruk van de baby die slechte enkele dagen van de arts had gekregen. Andrei weegt slechts 2.8 kilo’s en maakt zih nu op voor de tweede wonder in zijn nog zo korte leven; hij zal een transplantie van ingewanden ondergaan. “Hij heeft bijna geen spieren en vet, maar hij is zo levendig. Zo’n ventje verdient een extra kans.”

De wonderbaby Andrei 

Beyonce mooiste vrouw ter wereld

De Amerikaanse zangeres Beyonce is de mooiste vrouw ter wereld in 2012. Dat shreef de Amerikaanse weekbad People Magazine. De r&b-zangeres vertrouwde het magazine toe dat ze zich ‘mooier dan ooit voelt sinds ze is bevallen van Bleu Ivy op 7 januari.  Ze is zo schatig.’ ‘Ik heb nog nooit zo’n  connectie gevoeld met iemand’. Met zestien Grammys op haar naam en een carriére die al vijftien jaar duurt is Beyonce een natuurkracht  in de Showbizz-wereld en een icoon van schoonheid en stijl. Intussen is de zangeres haar zwangerschap kilo’s al kwijt en is zij bezig met de voorbereidingen voor haar comeback-concert in New Jersey. Vorig jaar was zangeres en actrice Jennifer Lopez de mooiste vrouw en het jaar daar voor was het actrice Julia Roberts.
Beyonce

Jah Cure is vader geworden

De populaire Jamaicaanse zanger Jah Cure en zijn echtgenote Kamila Mc Donald verwelkomden op 19 februari 2012 hun dochter Kailani Belle. De zanger was niet aanwezig bij de geboorte van zijn dochter die  in Calafornië ter wereld kwam, maar hij volgde de bevalling wel via Skype. “Ik kan niet wachten om haar te zien en haar te houden voor de eerste keer” , vertelt hij.  Jah Cure gaat speciaal voor zijn pasgeboren dochter en lied maken. De zanger en zijn vrouw trouwden vorig jaar augustus. Hij geniet in Suriname heel veel bekendheid en is zelf twee keren hier geweest voor het geven van concerten.

 Jah Cure samen met zijn echtgenote Kamila en hun dochter Kailani Belle. 

donderdag 10 mei 2012

Vlotte babbel in journalistiek niet voldoende


Paramaribo - Hoewel groentjes in het vak Journalistiek een vlotte babbel hebben, is het heel belangrijk dat ze en training basisjournalistiek volgen. Dit zal ertoe leiden dat mediawerkers de gemeenschap van betrouwbare informatie kunnen voorzien.

“Het is goed als je personen aantrekt met een vlotte babbel, maar als ze geen inzicht hebben over journalistiek, zal je dit merken in de berichtgeving”, weet Jane Kolf-Bergraaf, voorzitter van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).


dWT foto/Stefano Tull
Cursist Euodia Linger bekijkt haar certificaat dat ze ontving van Indra Dwarkasingh, bestuurslid van SBJS. Op de achtergrond voorzitter Jane Kolf-Bergraaf, die erop wees dat een vlotte babbel alleen in de journalistiek, niet voldoende is.-.


De stichting heeft gisteren basisjournalistiekcertificaten uitgereikt aan 26 cursisten. Ze zijn binnen vijf dagen getraind in vijf onderdelen. Het betreft een basiscursus radio, televisie, tijdschrift, taalvaardigheid en journalistiekschrijven.


Competenties
Volgens Kolf-Bergraaf is de bedoeling van de stichting om het niveau van de journalist te verhogen via gerichte trainingen. “We beogen betrouwbare informatie, die de lezers zelf kunnen beoordelen. Maar niet dat journalisten een mening geven over het nieuws”, zegt de stichtingsvoorzitter. Volgens haar vormen integriteit, afweging (moreel ethische kant van het nieuws) en betrouwbaarheid van het nieuws de drie belangrijke competenties van een journalist. Door deze aspecten te benadrukken tijdens de trainingen, zal het volgens Kolf-Bergraaf ertoe leiden dat gaandeweg journalisten de principes van het vak zullen snappen.

Vrij beroep
Cedric Menig, communicatiemedewerker van het ministerie van Onderwijs en Ontwikkeling (Minov), heeft de meeste certificaten (drie) ontvangen. “Ik heb geleerd hoe je een bericht op eenvoudige manier kan schrijven, waardoor de lezer het kan begrijpen. Ook moet een bericht niet te lang zijn.”
De stichting heeft sinds 2009 zestig mediawerkers en belangstellenden getraind. “Zolang nieuwelingen in het vak rollen, bieden we ze een training aan. Want journalistiek is een vrij beroep, maar de basisprincipes moeten worden nageleefd”, aldus de stichtingsvoorzitter. Er zijn volgens Kolf-Bergraaf voornemens om weer de opleiding van een jaar in te voeren, omdat de animo voor journalistiek is toegenomen.-.
Aan alle moeders een fijne moederdag en laat je flink verwennen

vrijdag 4 mei 2012

Ontbijt


"De belangrijkste maaltijd van de dag"


Na een lange nacht slapen, heeft ons lichaam behoefte aan nieuwe energie. De energie van onze laatste maaltijd is al opgebruikt. Door niet te ontbijten, lopen we bovendien belangrijke voedingsstoffen mis, die later op de dag moeilijk aan te vullen zijn. Regelmatig ontbijten helpt ook om het gewicht op peil te houden. Verder heeft ontbijten een positieve invloed op intellectuele prestaties, vooral bij kinderen. De beste manier om de dag te beginnen, is dan ook het nuttigen van een goed ontbijt.

                                                                 Een goed ontbijt



Waarom ontbijten?
Mensen die hun ontbijt overslaan, hebben vier keer zoveel kans om dikker te worden dan mensen die 's morgens wel eten. Ontbijten schudt je spijsvertering wakker. Het ontbijt is de eerste maaltijd voor de dag, je pompt jezelf met een goed ontbijt weer vol met energie. De hele nacht heb je niets gegeten en ben je dus veel energie kwijt geraakt. Zie het als een auto. Na een lange autorit is er geen brandstof meer in de tank, dus moet er  opnieuw getankt. Met een goed ontbijt zul je merken dat je de dag met meer energie zult beginnen. Daarnaast is een goed ontbijt de perfecte manier om te voorkomen dat je lekkere en ongezonde snacks gaat eten overdag. Als je de dag begint met een goed ontbijt, zul je betere prestaties halen op school of op je werk. Je kunt je ook beter concentreren dan iemand die niet heeft ontbeten.

Geen nieuwe energie
Mensen die niet of nauwelijks ontbijten, krijgen in de loop van de voormiddag last van futloosheid en concentratieproblemen. Ze voelen zich slap en hebben het gevoel dat ze nergens meer energie voor hebben. Dit is logisch, want als je 6 uur ’s avonds voor het laatst iets heb gegeten en je eet pas weer rond de middag, dan is je lichaam 18 uur lang verstoken van energietoevoer.

Goed ontbijt
Een gezond ontbijt bestaat in de eerste plaats uit (volkoren)brood of een ander volkoren graanproduct (zoals Brinta). Ook een kom ontbijtgranen met melk en een glas fruitsap zonder toegevoegd suiker is een goede keuze, een schaal cornflakes of havermout met melk erdoor kan ook. Belangrijk is te kijken hoe het ontbijt wordt gegeten, dan kan er een goede vergelijking of keuze gemaakt worden. Er zijn talloze combinaties te bedenken voor een goed ontbijt. Mocht je het ontbijt dan te veel vinden, kun je ook een paar uur na het ontbijt een stuk fruit nemen en het in de ochtend overslaan. Zo worden de verschillende maaltijden verdeeld over de hele dag. Als je graag zoetigheid op brood hebt in plaats van kaas of vleeswaren, dan zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. 

Het voordeel van ontbijtgranen
Het voordeel van ontbijtgranen en de manier waarop het gegeten wordt (met melk) is dat het niet alleen energie levert, maar ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat personen die ontbijten met verrijkte ontbijtgranen een hogere vitaminen- en mineraleninname hebben. Veel ontbijtgranen zijn laag in (verzadigd) vet. En ontbijtgranen zijn kant-en-klaar dus snel en gemakkelijk. Ontbijtgranen met suiker leveren extra koolhydraten op en misschien is dat nou net niet wat je hebben wil. Sommige mensen hebben wel wat suiker nodig om op gang te komen. Een gezonder alternatief is om wat schijfjes papaja toe te voegen aan je ontbijtgranen.
Een goed ontbijt bevat graanproducten (brood), halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere melksoorten), kaas (bij voorkeur 20+ of 30+) en magere vleeswaren en fruit. Voor tips over welk soort broodbeleg u het beste kunt kiezen kunt u naar de website van voedingscentrum.

Kinderen
Voor kinderen is ontbijten extra belangrijk. Door de groei en ontwikkeling van hun lichaam en hersenen hebben ze goede voeding nodig. Als ze niet ontbijten, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische problemen en gedragsproblemen. Volgens een aantal onderzoeken zijn kinderen die regelmatig een ontbijt eten, minder vaak ziek en blijven ook minder vaak thuis van school. 


Hoe maak ik een Smoothie

Smoothie
Voor degene die het zo gezond en licht mogelijk willen aanpakken ’s morgens, is de smoothie een goed alternatief. Zo’n ontbijt lijkt veel tijd te kosten, maar dat hoeft niet. Zet voor het slapen gaan je melk klaar in de ijskast, snij je manja of bacove in slijsjes, zet de smaakstof (suiker of vanille) en de blender gereed. Na de wekker gewoon alles in de blender doen, als je uit bad komt staat je gezond ontbijt klaar. 


Eet smakelijk en vooral gezond.


                        Kokosolie
Met tijd en arbeid een eigen product”



Coronie staat bekend om zijn kokospalmen. Dat zie je niet alleen aan de bomen, maar ook aan de verkoopstands langs de hoofdweg. Naast honing en fruit vind je in die stands wel altijd kokosolie in flessen. Het proces om kokosolie te maken is eenvoudig, maar kost nogal wat tijd en is arbeidsintensief. Eerst raspt men het vruchtvlees, voegt er vervolgens wat water aan toe en gaat deze dan uitpersen.




 Dit doen de Coronianen op een zelfgemaakt raamwerk; anderen doen het in een doekje. Hierna wordt het uitgeperste mengsel van olie met water uitgekookt in een pot. Door het koken gaat het mengsel rijzen, Coronianen slaan dan met een stengel van de kokosnoot in de pot om verder rijzen tegen te gaan. Dit rijzen en slaan gebeurt driemaal en bij de vierde keer rijst het mengsel minder. Het meeste vocht is dan uitgekookt en wat nog over is aan water ligt op de bodem. Nadat het vuur uit is, tapt men de kokosolie uit de pot om deze dan in een andere pot door te koken. De Coronianen noemen deze laatste fase het ‘drogen’ van de olie.





Goed gedroogde kokosolie blijft jaren goed. Als het niet voldoende is gedroogd, is de houdbaarheid beperkt en merk je het ook bij gebruik: uit de hete pan met olie ontsnappen dan dampen. Een tweede manier om kokosolie te produceren, is het mengsel in de zon laten. Olie die lichter is dan water, gaat na een dag vanzelf drijven. Nadat het eruit is getapt, wordt de olie op vuur ‘gedroogd’. De verkoper heeft er baat bij om de olie niet helemaal goed te drogen voor meer volume. Maar om te zien of de olie in de fles goed gedroogd is, moet je daarvoor een expert uit Coronie zijn. Koken met kokosolie geeft extra smaak, maar het wordt ook gebruikt om te masseren en als middel tegen huidaandoeningen. Het is een traditie bij Hindostanen om kokosolie op de hoofdkruin van het kind te smeren voor weerstand en bescherming.-.

Kasiri "De inheemse eeuwenoude drank"

Kasiri
"De inheemse eeuwenoude drank"




Inheemsen zeggen dat het net als bier is, maar kasiri proeft een beetje zuur in plaats van bitter en schuimt helemaal niet. De beste omschrijving voor deze eeuwenoude drank van de Amazone indianen is cassavewijn. De licht gefermenteerde versie is alcoholvrij, terwijl de andere heel zuur kan zijn. Na het schillen en raspen van de bittere cassave wordt de brei in een matapi gedaan om het vocht eruit te persen. 

Dit sap wordt dan uitgekookt om het blauwzuurgif uit te halen. De uitgeperste cassave halen de inheemsen uit de matapi, bakken het bruin en doen het in een teil met wat water om het weer tot een pap te maken. In dezelfde teil gaat ook het uitgekookte sap (casripo*). Om de kasiri een kleur te geven wordt ook geraspte rode napi in de teil gemixt. 

Daarna laten ze het mengsel vier tot vijf uren staan. Langer fermenteren resulteert niet alleen in een zure, maar ook (sterk) alcoholische kasiri. Na dit proces volgt de laatste fase: het zeven van de cassave. Doe je dit met een zeef dan krijg je een dikke kasiri, daarom gebruiken inheemsen een doek bij het zeven om er een fijne drank uit te halen. Stadsmensen zijn gewend aan koude dranken, dus bewaar je de ‘zoete’ kasiri in de ijskast. Maar na een paar dagen bewaren, wordt het echter zuur. Het advies is dan de kasiri niet lang te bewaren of gewoon wat suiker in te doen om de kasiri weer ‘zoet’ te maken. Kasiri maken is wel gemakkelijk zeggen ze, “maar het geeft wel wat werk!”.-.


*Casripo is de benaming van de Caraiben voor het uitgekookte sap.